Hem » Blogg » Då var det dags igen!

Då var det dags igen!

surströmmingspremiären

Då var det dags igen!

Antingen älskar man den eller så hatar man den … surströmmingspremiären! Och norrlänning som jag är, så ÄLSKAR jag självklart denna delikatess.

När jag kommer hem på sommaren så har mamma redan inhandlat surströmmingen då hon vet att jag så gärna vill äta fast premiären ännu inte hunnit vara. Tur för mig att det nu för tiden går att köpa, för fram till 1998 så fick man inte sälja strömmingen innan tredje torsdagen i Augusti då surströmmingspremiären äger rum.

Strömmingen äts oftast i en så kallad surströmmingsklämma; min består av tunnbröd, smör, mosad potatis, rå lök, strömming, gräddfil och dill.

Fantastiskt gott! Strömmingen smakar salt då den saltas innan den konserveras genom jäsning. Det är nog den speciella doften som kommer av syror som bildas under jäsningen som avskräcker folk från att smaka.

Ge den en chans och ha ett öppet sinne (håll för näsan när burken öppnas) så du inte missar något.

Vissa i min familj uppskattar inte lukten så de hittade på en kreativ lösning på detta som ni kan se 😉

God surströmmingspremiär!

Publicerat 17 Aug 2017 av Anette Thorshag

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Boka demo

Boka en fri demo med våra kundutbildare