Hem » Blogg » IR-strålning – Kan vi skydda oss? (del 2 av 2)

IR-strålning – Kan vi skydda oss? (del 2 av 2)

ir-strålning

IR-strålning - Kan vi skydda oss? (del 2 av 2)

Idag berör vi fortsättningen av IR-strålning….

Hur skyddar vi oss & kan vi göra det?

Än finns ännu ingen gemensam universell märkning för IR -strålningsskydd.
Olika forskare, dermatologer och företag säger olika saker angående hur vi kan skydda oss mot IR.

Vissa anser att för närvarande inte finns någon kommersiellt tillgänglig specifik kemisk substans eller solskyddsmedel som skyddar mot IRA-strålning och alla ingredienser som skulle kunna ge skydd behöver ännu så länge bevisa sin effektivitet.

Många menar att ett alternativt skydd mot IRA-strålar är att använda sig av krämer som innehåller antioxidanter för att skydda & skapa starkare hud. Professorer anser att användningen av vissa antioxidanter före exponering för IR-strålning minska skador på huden, men det finns inget dokumenterat.

Vissa kosmetika företag adderar redan aktiva antioxidanter i sina solskyddsmedel för att bromsa effekten av IR-strålarna, men fler studier är nödvändiga för att helt och hållet bevisa den påstådda effekten menar forskare.
Många dermatologer föreslår framför allt att använda antioxidant-rika serum, eftersom antioxidanterna i ett serum kan jobba mer effektivt än de som är utblandade i ett UV-filter. Då är det bättre att kombinera solskyddskrämen med att ha ett antioxidant-serum under och gärna även boosta huden med ett sådant serum över natten.
Andra dermatologer menar att än så länge är fysikaliska solkskyddsfilter det bästa skyddet mot IR. Fysiska filter reflekterar IR –strålning.

En annan förebyggande åtgärd som jag tagit del av är att inta antioxidanter oralt. ISRN Dermatology har publicerat studier som visar att orala antioxidanter kan bromsa skador som orsakats av solstrålning, detta är något jag själv tycker är VÄLDIGT spännande:)

Venuceane är en ingrediens vars tillverkare menar att kliniska studier har visat positiva effekter av genom att de motverkar fotoåldrande orsakat av UV och IR strålning. Genom bioteknik har man fått fram en blandning multifunktionella och stabila enzymer.
En annan teknik och är att använda ett extrakt av Thermus Thermophilus. Det är en specialiserad bakterie/svamp som är extremt termofil. Den trivs i temperaturer på cirka 150 grader och de speciella egenskaperna hos denna bakterie som ursprungligen upptäcktes i heta källor i Japan, kan användas för att skydda huden från IR-strålning.

”Denna ingrediens är något vi på Victus vill lyfta fram, vi har den i vårt NYA Solskydd Face the Sun.”

Det kan vara värt att leta efter produkter som uppger att de har IR-skydd, men eftersom denna typ av skydd fortfarande varierar kraftigt mellan olika märken, så är det viktigt att kolla upp ingredienserna. Vad är det som skyddar mot IR i denna produkt, alltså leta efter ovan ingredienser ovan 🙂

Vi är ännu bara i början av forskningen om IR men det är VIKTIGT att hålla sig uppdaterad och följa de senaste rönen och förhoppningsvis kommer tydligare regler och mer fakta om IR inom kort. Detta är så intressant så det kommer en del till! Nästa vecka fortsätter jag med just IR-strålningen!:)  Håll utkik!

Lova att ni tar han om er hud, hudcancer är den mest ökade formen av cancer, så lagom exponering, inte när solen är som starkast mitt på dagen, solkräm med riklig applicering varannan timme.

Trevlig kväll!

Publicerat 16 Jun 2017 av Sara Ladelfa

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Boka demo

Boka en fri demo med våra kundutbildare