Hem » Blogg » IR-strålning – Vad är det? (del 1 av 2)

IR-strålning – Vad är det? (del 1 av 2)

ir-strålning

IR-strålning - Vad är det? (del 1 av 2)

Dags att lyfta fram de nya heta rönen kring IR-stålning

Vi vet att solljus skadar huden på grund av UV-strålarna. Men UV-ljus utgör endast cirka sju procent av solens strålar. IR-strålningen utgör 54% av all solstrålning och då mestadels IRA vilka penetrerar huden djupare än IRB, IRC, synligt ljus och även UV-strålning (ca 50% av IRA-strålningen når dermis). IRA levererar energi djupt ner i huden och bidrar till hudens åldrande över tid.

Förra året publicerades en studie om infraröd strålning, som visade att den skadar huden om man utsätts för IR i kombination med UVB-strålning. Däremot kan IR-strålning vara bra för huden om du enbart får IR-strålning, till exempel på salonger med IR-maskiner. Men om din hud samtidigt bränns av UV så påverkar IR kollagenet i huden på ett skadligt sätt. Dessutom påverkar överskottet av IR-strålning ett antal biokemiska mekanismer, genom att producera reaktiva syreradikaler (ROS) och förändra kollagenbalansen. Ett överskott av IRA kan alltså orsaka hudirritationer och förändringar som liknande de som orsakas av UV-ljus, det vill säga , inflammation, tidig fotoåldrande och kanske även cancer.*

* Histopathological Analysis of UVB and IR Interaction in Rat Skin, pub me

Olika typer av infraröda strålar påverkar huden på olika sätt. Forskning visar att IRA gör mest skada genom att stimulera mitokondrierna att producera fler fria radikaler. IRB och IRC påverkar främst epidermis genom att bryta ner cellförnyelseprocessen. IR-strålar kommer inte bara från solen, utan också från elektronik så som datorer och från annat som avger värme som t.ex. varma bad, ugnar, hårtorkar eller element.

Hur skyddar vi oss mot IR?

Det finns IDAG ingen universell märkning för IR-strålningsskydd. Olika forskare, dermatologer och företag säger olika saker angående hur vi kan skydda oss mot IR. Vissa anser att för närvarande inte finns någon kommersiellt tillgänglig specifik kemisk substans eller solskyddsmedel som skyddar mot IRA-strålning och att ingredienser som skulle kunna ge skydd behöver ännu så länge bevisa sin effektivitet.

Många menar att ett alternativt skydd mot IRA-strålar är att använda sig av krämer som innehåller antioxidanter. Professorer anser att användningen av topiska antioxidanter före exponering för IR-strålning minska skador på huden. Vissa kosmetikaföretag adderar redan aktiva antioxidanter i sina solskyddsmedel för att bromsa effekten av IR-strålarna, men fler studier är nödvändiga för att helt och hållet bevisa det.

Vi har lyssnat på den senaste forskningen och tagit fram ett solskydd med IR-filter.

IR-strålning

Vill du veta mer om vårt solskydd? 😉 Tveka inte att kontakta mig!


Finns du på salong/klinik, och vill ta del av vårt Face The Sun erbjudande? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig:


Nästa inlägg kommer att handla om olika ingredienser som kan skydda mot IR-strålning!! Kan vi skydda oss?

Ta hand om er i solen!

Publicerat 13 Jun 2017 av Sara Ladelfa

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Boka demo

Boka en fri demo med våra kundutbildare