Hem » Fakta om » Acne

Acne

Vad är acne?

Acne är det vi kallar finnar och pormaskar. Orsaken till dessa är en inflammation i talgkörteln. När vi kommer in i puberteten ökar produktionen av talg vilket beror på könshormoner. Talg transporteras ut ur våra porer dagligen men om det blir en överproduktion hinner inte kroppen med, vilket kan resultera i acne. Eventuell behandling av acne beror på typen av acne.

Olika typer av acne

Det finns två typer kategorier av acne; icke inflammatorisk acne och inflammatorisk acne.
Ickeinflammatorisk acne är den mildare typen där talg, bakterier och hudceller börjat samlas i talgkörtelmynningen. Det som då uppstår är en blemma (vit upphöjnad) eller en pormask (svart talgpropp). Denna är enklare att behandla.
Inflammatorisk acne är om en blemma istället blir inflammerad istället för att läka ut. Då uppkommer ett inflammationstillstånd. Det som då uppstår är papler ( röd upphöjnad) och pustler (vitgul finne). Vid omfattande problem kan man behöva en läkares hjälp för att finna en lämplig acnebehandling för detta tillstånd.

Behandling av acne

Att behandla acne är svårt, då acne oftast är hormonellt och är svårt att påverka. Vid lättare acne, så kallade komedoner, finner man en lättare inflammation medan andra tillstånd är sjukdomsklassade.
Svårare acne kan lindras med medicinering under läkares uppsikt. Vid lättare form av acne finns det olika behandlingar som kan lindra förutom medicinering. Exempel på dessa är olika syrabehandlingar som har en bakteriedödande effekt. Dock arbetar dessa mest på hudytan. Vid acneproblem sitter problemet djupare, i våra talgkörtlar som finns i dermis. Andra exempel på acnebehandlingar kan vara IPL eller laser. IPL är ett intensivt pulserande ljus som levererar olika våglängder, där man använder det blå ljuset som har en bakteriedödande effekt. Det finns även laserbehandlingar som har mycket god effekt på acne. Laser med korrekt våglängd har en normaliserande effekt och dessutom en systemeffekt och förbättrar hudens allmäntillstånd.

Vem får acne?

Vem som kommer att drabbas av acne är svårt att veta. Under puberteten har de flesta mer eller mindre problem. Men acne kan drabba människor i alla åldrar.
Några av de faktorer som du ska tänka på om du har acne är:
Arv: Om dina föräldrar har haft acne finns det stor chans att även du kommer att drabbas, detta är svårt att påverka.
Livsstil: Hur du lever har stor del i hur din hud mår och detta är det bara du som kan påverka. Näringsbrist, sömnbrist, hormonbalans, mag och tarmbesvär och negativ stress är några av de negativa faktorer som kan ge upphov till acne.

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Boka demo

Boka en fri demo med våra kundutbildare