Hem » Fakta om » Ärr

Ärr

Vad är ett ärr?
Ett ärr uppstår när en skada är så djup att den gått ner i de undre hudlagren. Under läkningen bildas det ny hud, men denna hud kan ha andra egenskaper än innan så som mindre elasticitet och hår och svettkörtlar kan saknas. Ärrets utseende kan variera beroende på hur stor skadan varit, gener, vilken del på kroppen ärret sitter, ålder och olika komplikationer.

Hur uppkommer acneärr?
Ett acneärr uppstår och blir mer eller mindre synligt beroende på storleken, inflammation, djupet på problemet, känslighet i huden och arv. Därmed är behandlingar för acneärr olika svårt med olika bra resultat. När en hudskada läker kan läkningsprocessen se olika ut. Normalt bildas det ny hud över såret men den nya huden kan vara mindre elastisk , sakna svettkörtlar och hår. Acneärret kan vara mer eller mindre rött i tonen och kan också bli mindre synligt med tiden.

Olika typer av ärr.
Keloida ärr- Upphöjda ärr,
Hypertrofa ärr-  Ärrvävnaden är begränsad till ärrets storlek
Atrofiska ärr-  Ärret är tunnt och känsligt
Insjukna ärr- Djupa ärr tex acneärr
Ärrkontraktur-  Ofta större yta som då skapar en sammandragning i huden
Ärrvidgning- Vidgat ärr

Hur tar man bort ärr?
Att ta bort /reducera ärr kan vara komplicerat. Många provar på hudslipning som ger ett visst resultat på hudytan men det har inte visat sig vara optimalt. Vid ärrreducering har laser visat sig vara mycket effektivt.  Det positiva med att ta bort ärr med laserbehandling är att laser har en egenskap om att vilja normalisera utgångsläget, alltså läka huden till den normala. Laser finns med olika våglängder och alla våglängder har olika egenskaper.

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Boka demo

Boka en fri demo med våra kundutbildare