Hem » Fakta om » Celluliter

Celluliter

Namnet cellulit kommer från franskan och beskrivs första gången i den franska litteraturen för ca 150 år sedan. Det var dock Nicole Ronsard som 1972 publicerade bästsäljaren om celluliter: ”Cellulite: those lumps, bumps and bulges you couldn’t lose before” som gjorde att människor började oroa sig över huruvida de hade celluliter eller inte.

Celluliter kallas även apelsinhud eller gynoid lipodystropi (latin: adiposis edematosa). Celluliter är ett tillstånd när underhudsfett klumpar ihop sig under huden och försämrar blod- och lymfcirkulationen, vilket medför att slaggprodukter samlas i det drabbade området. Eftersom kvinnor har mer underhudsfett än män drabbas ca 90% av alla kvinnor av celluliter och då framför allt efter puberteten. Vanligast är att man får celluliter runt stussen och låren. Tillståndet är endast kosmetiskt och inte beroende av fetma, dock kan storleken på celluliterna variera beroende på mängden underhudsfett man samlar på sig. Man vet också att omfattningen av celluliterna påverkas av hormonella eller genetiska faktorer (celluliter kan alltså vara ärftligt).

Underhudsfett kallas den fettreserv som finns lagrad direkt under huden hos alla människor. Eftersom människor endast kan spara ca 500 kalorier i blodet lagrar vi överskottsenergi i form av fett i våra fettdepåer för överlevnadsfaktorer, stötskydd, kroppens rörelser samt för den isolerande verkans skull. Fett som lagras i andra fettdepåer i kroppen än direkt under huden, till exempel runt de inre organen eller i bukhålan, är inte underhudsfett.

Tre olika grader av celluliter

Grad 1

Syns endast om man trycker ihop huden, i detta tillstånd har det lagrats vatten i vävnaden.

Grad 2

Syns då man står upp utan att behöva trycka ihop huden, i detta tillstånd har det lagrats vatten, fett och slaggprodukter. Här har även cirkulationen blivit sämre.

Grad 3

Syns både när man står och ligger ner, i detta tillstånd börja slaggämnena bli tjockare i vävnaden, vilket gör att groparna får en hårdare och fastare struktur. Celluliter i denna grad kan vara smärtsamma vid tryck då fettklumparna trycker på nervändarna.

Cellutlitbehandling

Celluliter av grad 2 och 3 är väldigt svåra att behandla, då det oftast är hormoner och ålder som har störst påverkan. Mängden underhudsfett är också en faktor som gör att våra celluliter syns mer. Kost, motion, muskelträning och cirkulationsstimulering i området är positivt för att förhindra och/eller minimera celluliternas bildning.

Kavitation har visat sig att vara en effektiv metod för cellulitbehandling genom att man fysiskt spränger fettcellerna med hjälp av ultraljudskavatiation i de områden som blivit drabbade. Med Omorphia 20 gör man en behandling som kombinerar fem olika väl beprövade och praktiserade tekniker:

Ultraljudskavitation

Med hjälp av ultraljudskavitation spränger man fettcellerna så att dess innehåll av fettsyror frisätts från fettcellen till intartiet.

Mekanisk massage och vakummassage

Ger en djupgående bindvävsmassage och hjälper till att pressa ut fettsyror från de sprängda fettcellerna till intartiet.

Radiofrekvens

Värmer upp kollagenet och elastinet i huden vilket medför en direkt uppstramning. RF är den enda icke-kirurgiska metod som har en dokumenterad effekt på just huduppstramning.

Infrarött ljus

IR-ljus har en läkande effekt på vår kropp och liknar solljus, med skillnaden att IR-ljus inte är skadligt. IR sätter även igång produktion av må-bra-hormonet oxotycin.

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Boka demo

Boka en fri demo med våra kundutbildare