Hem » Fakta om » Porer

Porer

Vi har porer över hela kroppen men själva brukar vi fokusera på de som sitter i ansiktet.

Porer är talgkörtlars, svettkörtlars och hårsäckars mynning. Svettkörtlarnas porer är minst och de hittar man i fotsulor och handflator. Talgkörtlarna är störst i ansiktet och där finns de flesta av dessa stora porer. Porerna producerar ett oljigt sekret som producerares av hormoner. Oljigheten är till för att smörja vår hud och se till at den mår bra. En torrare hud skapar inte samma ”försvar” för yttre faktorer som en oljig hud

Stora porer – orsaker
Porerna reglerar själv sin storlek. Stora porer producerar mer talg, mindre porer mindre talg. Vad gäller porernas storlek kan åldern vara av betydelse. Porerna drar inte ihop sig lika lätt som när vi är yngre, vilket beror på hudens minskade elasticitet. En person som röker har oftare stora porer, då porerna håller sig öppna för att skapa syretillförsel till huden.

När talg och syre kommer i kontakt bildas en oxidation vilket skapar en svart liten prick som brukar kallas pormask. Att behandla pormaskar kan vara  svårt. Djuprengöring, syrabehandlingar och även behandlingar med apperatur kan hjälpa till att normalisera talgkörteln så att den inte producerar så mycket talg.

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Boka demo

Boka en fri demo med våra kundutbildare