Ansträngningsinkontinens – ett stort problem

ansträngningsinkontinens

Att kissa på sig eller att läcka urin antingen vid ansträngning eller i andra sammanhang är inte helt ovanligt. Det är vanligare bland kvinnor än män och nära var tredje kvinna får någon gång i livet besvär med inkontinens. Det kan för många vara förenat med skam och vara socialt förhindrande då många drabbas när man exempelvis tränar eller till och med hostar och skrattar. Urinläckaget kan vara allt ifrån några droppar till att hela blåsan töms ofrivilligt.

Vad beror det på?

Vanliga orsaker är graviditet och förlossning, men också kvinnor som har astma, kronisk luftrörskatarr eller röker drabbas oftare. Inkontinens drabbar också de som har vissa neurologiska sjukdomar som demens, MS, Parkinsons sjukdom och/eller stroke. Män drabbas ofta i samband med prostatabesvär.

Ansträngningsinkontinens

Det finns olika typer av inkontinens där ansträngningsinkontinens är den vanligaste formen hos kvinnor. Det innebär att man läcker urin när man hostar, skrattar, nyser eller utövar annan fysisk ansträngning såsom exempelvis när man motionerar.

Trängningsinkontinens

Trängningsinkontinens innebär att man plötsligt känner sig kissnödig och inte kan hålla sig. Det är lika vanligt bland män som kvinnor högre upp i åldrarna. Om man har både ansträngnings- och trängningsinkontinens kallas det blandinkontinens och det innebär att man har problem både när man anstränger sig och när man känner sig kissnödig.

Överrinningsinkontinens

Överrinningsinkontinens är vanligast hos män som har problem med prostatan och det innebär att det läcker urin nästan hela tiden.

Vad kan man göra?

Om du är en av alla som besväras av ofrivilligt urinläckage vid fysisk ansträngning kan det bland annat hjälpa med bäckenbottenträning. Om du tycker det är svårt att komma ihåg att göra knipövningarna varje dag så finns det nu ett alternativ att träna upp dina bäckenbottenmuskler med hjälp av en apparatur som heter EMSELLA.

Det är en världsunik metod för att hjälpa personer med urininkontinens, bäckenbottenproblem efter förlossning och/eller nedsatt intim tillfredsställelse. Emsella använder elektromagnetisk energi för att leverera tusentals supramaximala sammandragningar i bäckenbottenmusklerna under en enda behandling som tar mindre än 30 minuter. Man sitter fullt påklädd i Emsella-stolen under behandlingen.

Läkemedel – kan ha viss effekt på trängnings- och blandinkontinens. Om det är stora besvär med ansträngningsinkontinens och det inte hjälper med knipövningar för att träna upp bäckenbottenmusklerna kan operation vara ett alternativ.

Man bör söka vård om man tycker att urinläckaget är besvärande samt om man även har
• kraftiga trängningar som varat en tid
• blod i urinen
• svårighet att tömma blåsan helt
• en neurologisk sjukdom som MS eller en ryggmärgsskada

 

LÄS MER OM EMSELLA:

INTRESSEANMÄLAN SALONG/KLINIK:

Driver du klinik och vill veta mer om Emsella? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig med mer information.    Om Victus

    Victus Medical Group är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur, marknadsledande trådlyft och innovativ hudvård för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett och ett halvt decennium.

    08-564 619 30