Brännskada vid laserbehandling – vad gör du?

Brännskada vid laserbehandling

Med dagens moderna maskiner och behandlingsmetoder är det ovanligt att komplikationer som brännskador uppstår. Trots att risken för skador är minimal finns det ett fåtal fall där en brännskada ändå kan uppstå – av olika typer av behandlingar. Hur uppmärksammar du en skada?  Hudterapeuten ger sina bästa tips och vad du bör tänka på här.

Alla brännskador tyr sig oftast densamma och kan åtgärdas på samma sätt. Så här ser turordningen ut när en brännskada uppstått vid behandling.

Rodnad och sveda – tecken på brännskada

Det är normalt att huden känns lite lätt solbränd efter en estetisk behandling, så var inte rädd för känslan som kan jämföras efter en lång dag på stranden. Om du däremot känner att din hud är mycket varm, hettar och svider efter en behandling bör du vara uppmärksam. Till en början kan du applicera lugnande och med fördel, kylande produkter på området. Du kan även välja att kyla med is. Däremot bör du undvika att träna, duscha varmt och basta.  

Vattenblåsor – vanligt vid brännskada

Om det uppkommer vattenblåsor efter en behandling bör du ha ett litet mer vakande öga över hur dessa utvecklas. Du bör också vara noga med att kyla området samt se till att inhandla en antiseptisk kräm att applicera på området. Pilla inte på blåsorna och låt dem vara, vanligtvis lägger sig dessa efter några dagar utan några som helst påfrestningar på din hud.

När ska du uppsöka en läkare?

Infinner det sig gult var i blåsorna är det dags att besöka en läkare – för att få en antibiotika kur. Det gula varet tyder på en infektion i området och bör behandlas. Det är först nu det kan dyka upp ärrbildningar på din befintliga hud eller hyper/hypo pigmenteringar. Dessa behöver inte vara permanenta men kan i värsta fall hålla i sig i några år.

Med detta sagt, bör du vara vaksam om du upplever något som inte känns normalt och har du haft oturen att få en brännskada ska du i första skede gå tillbaka till salongen/kliniken och visa upp detta för hudterapeuten som behandlat dig. På så sätt kan hen i sin tur dokumentera skadan och även hjälpa dig med hur du nu ska gå vidare.

Läs mer om estetiska behandlingsmetoder här

___________________________________________________________________________________________

Läs även

Laserbehandling – dåtid och nutid

Detta bör du tänka på innan och efter laserbehandling

Om Victus

Victus Medical Group är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur, marknadsledande trådlyft och innovativ hudvård för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett och ett halvt decennium.

08-564 619 30