Diastasis Recti – Mammamage

diastasis recti - rektusdiastas

Diastasis recti, rektusdiastas, magmuskeldelning, mammamage eller mommy-tummy, kärt barn har många namn. Under en graviditet försvagas magmusklerna för att ge plats för barnet, oftast stärks magen och återgår till det normala strax efter graviditeten, men inte alltid.

Vad är diastasis recti?

När barnet blir större i magen kan det liknas vid en ballong som fylls med luft i takt med att magen växer, magmusklerna måste anpassa sig och ge vika för barnet. Musklerna skjuts till sidan och delar sig horisontalt på mitten och om detta tillstånd inte går tillbaks igen kallas det för diastasis recti.

Fakta om diastasis recti

Omkring 40 000 kvinnor riskerar varje år att få bestående problem efter graviditet och förlossning. Ca 36% av alla kvinnor har diastasis recti kvar åtta veckor efter förlossningen. Forskning visar att spontan läkning av delningen endast sker under dessa åtta veckor efter förlossningen. Har man fortfarande delning efter 8 veckor måste man alltså aktivt göra något för att bli av med denna.

Hur vet man om man har mammamage?

Diastasis recti mäts vanligen med fingrarna som mått, där man pratar om antal fingrar man får ner bredvid varandra. När man mäter ligger man på rygg på golvet, med böjda ben, fötterna i golvet och ryggen med vanlig svank. Därefter lyfter man huvudet och lite av skuldrorna för att få till en anspänning i magens muskler. Ett normalt mellanrum är 1-2 fingrar, men är mellanrummet tre centimeter eller bredare räknas det som diastatis recti.

Förebygg magmuskeldelning

Några saker kan man göra under graviditeten för att minska risken:

  • Undvika tunga lyft
  • Fortsätta att träna och motionera (men det gäller att träna rätt)
  • Försöka tänka på vad man äter för att inte gå upp i vikt mer än nödvändigt

Vad kan man göra?

Starta redan på BB med att hitta bäckenbottenmuskler igen. De första 6–8 veckorna efter en förlossning bör man inte träna hårt utan fokusera på knipövningar, att hitta och aktivera de djupa magmusklerna och gå promenader. Enkla övningar med lätt vikt kan de flesta starta med redan efter någon vecka. Efter 6-8 veckor kan man sedan även börja styrketräna med lätta gummiband och egen kroppsvikt för att få igång säte, rygg, axlar och ben. Undvik dock helt övningar som ger flexion i bålen (t ex situps).

Behandla med Emsculpt

För alla där aktivt förebyggande och träning inte hjälper finns nu en ny unik metod för att behandla detta tillstånd. Emsculpt är den enda icke-invasiva och medicinskt beprövade behandlingen för diastasis recti, som också är godkänd av det Amerikanska läkemedelsverket (U.S. Food and Drug Administration).

 

Mer läsning om diastasis recti:

LÄS FLER BLOGGINLÄGG OM EMSCULPT

För salonger - Läs mer om emsculpt

FÖR KONSUMENTER - HITTA NÄRMSTA SALONG

kliniker

Om Victus?

Victus Medical Clinic är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett decennium.

08-564 619 30

Fråga Anette