Därför ska du dricka mycket vatten

vatten vätskebalans victus clinic skönhetsbloggen

Alla känner vi igen symptom när vi har vätskebrist, det kan exempelvis vara efter sjukdom, utlandssemestern eller efter det hårda träningspasset. Du kan uppleva huvudvärk och allmän matthet. Men vad händer egentligen i kroppen när du har vätskebrist? Hudterapeuten Susanne Theander reder ut det här.

Drick mycket vatten – undvik att bli uttorkad

Kroppen består till sjuttio procent av vatten och har en mängd olika funktioner. Bara genom normala kroppsfunktioner förlorar du dagligen cirka två och en halv till tre liter vatten. För att inte bli uttorkad är det därför jätteviktigt att fylla på med vätska under dagen. När du väl känner dig törstig visar kroppen tecken på att du är påväg att bli uttorkad.

En av vattnets viktigaste funktioner är att transportera runt ämnen i kroppen samt att det hjälper till vid cellandningen som är en av vår grundläggande behov. Vattnet hjälper även till att transportera olika hormoner, som exempelvis adrenalin. Adrenalin pumpas snabbt ut i kroppen vid fara och sänder signaler som får kroppen att agera eller fly.

Hjärnans energiproduktion försämras utan vatten

Hjärnan består till åttiofem procent av vatten och om vätskenivån blir för låg sänks hjärnans energiproduktion. Detta resulterar i koncentrationssvårigheter och ett försämrat korttidsminne. Lungorna består till åttio procent av vatten och behöver ständigt återfuktas för att kunna ta in syre och föra bort koldioxid. Du förlorar normalt mellan en halv till en liter vatten enbart genom att andas. Så genom vätskebrist kan du få en försämrad andning, ökad risk för njursten och ett ökat blodtryck.

Huden – kroppens största organ

Det är olika faktorer som spelar in och avgör exakt hur mycket vätska som din kropp förlorar varje dag. Detta beror på den miljö och klimat du lever i. Luftkonditionering, tvål och rengöringsmedel är något som kan rubba och skada det yttersta hudlagret. En tunnhud är skör och kan som följd få självsprickor och kännas irriterad. Denna blir då mer mottaglig för bakterier och dylikt. Sammanfattningsvis skulle du inte överleva utan att dricka vatten på daglig basis.

Rekommenderat är att du ska dricker cirka två liter vatten varje dag. Så se till att alltid ha med dig vattenflaskan framöver!

Om Victus

Victus Medical Group är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur, marknadsledande trådlyft och innovativ hudvård för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett och ett halvt decennium.

08-564 619 30