Hudskola del 1 – hårets växtfaser

Hårets tillväxtfaser

Håret är inte så enformigt och simpelt som du kan tro. Det händer mycket olika saker under hudens yta – visste du exempelvis att det finns tre olika växtfaser och tre olika typer av hår på vår kropp? Varför har du längre hår på huvudet än på benen? Läs mer om de olika tillväxtfaserna här.

Anagenfas – hårets tillväxtfas

Detta är den första fasen i hårets växtcykel, det vill säga när håret har kontakt med proteinet och hårets tillväxtceller. Det är under denna fas som det avgörs hur långt håret blir på alla olika delar av din kropp. Vilket betyder att denna fas kan se väldigt olika ut beroende på vilken del av kroppen håret befinner sig.  På kroppen växer håret max tre till fyra veckor, medan det på huvudet kan växa i upp till sju år. Ungefär tjugo procent av kroppens hår är i denna fas åt gången och det är just i denna fas som du kan ta bort håret vid en permanent hårborttagning (laser eller IPL) – därför behöver du göra fler behandlingar innan du är helt hårfri.

Katagenfas – övergångsfas

I katagenfasen går håret ifrån sin aktiva tillväxt för att sakta men säkert bli vilande – där håret släpper från sin rot och alla tillväxtceller. Detta är fasen då håret fortfarande sitter kvar (innan den i nästa fas ramlar bort helt) och precis som vid den anagena-fasen kan tidsspannet se olika ut även här, men normalt kan du räkna med att det tar mellan några dagar till någon vecka.

Telogenfas – vilofas där tillväxt slutat

Här har den aktiva tillväxt slutat och håret börjar krypa ur sin follikel. Håret kan befinna sig i denna fas i allt mellan en till tre månader, innan du till sist tappar håret. Dessa hårstrån lossnar oftast regelbundet och utan någon direkt ansträngning. När håret väl lossnat börjar ett nytt hårstrå produceras i cykeln.

Hur inträffar faserna?

Hårets tre olika faser följer efter varandra. Efter en tillväxtfas går håret in i övergångsfasen och efter det går den in i den vilande fasen. När den vilande perioden är slut och hårstrået har lossnat så sätts det igång en ny process igen. Varje enskilt hårstrå har en egen växtcykel helt oberoende av de andra hårstråna.

Vad skiljer de olika växtfaserna åt?

Du har alltså alla olika växtfaser, vissa varar i sju år eller mer. Det är oftast de personerna med det långa härliga svallet som har den längre växtfasen, medan andra aldrig kan få det där riktigt långa håret, hur mycket de än försöker. Detta på grund av att tillväxtfasen på den personen inte är längre än maximalt tre år.

Människan har även olika sorters hår, där du säkert märkt att det är grövre hårstrån  i armhålor, ansiktet och på de intima områdena – dessa kallas terminalhår. Det håret som finns på resterande av kroppen kallas vellushår och kan vara allt från pigmenterat till opigmenterat hår.

Det är helt normalt att tappa en viss mängd hår varje dag då hårstråna i håret befinner sig i dessa olika växtfaser, och du tappar i genomsnitt ungefär hundra hårstrån varje dag.

Är du intresserad av att veta mer om våra apparaturer för hårreducering, läs mer här.

Om Victus

Victus Medical Group är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur, marknadsledande trådlyft och innovativ hudvård för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett och ett halvt decennium.

08-564 619 30