Du ser ut som du äter

kost hud

Tipsen som hjälper dig till en bättre hy

Är du som jag, som gärna tar någon tårtbit för mycket när det bjuds, har en godispåse i väskan som backup när sötsuget inte går att tygla längre? Eller som stillar abstinensen av dålig sömn med kaffe eller andra koffeinrika drycker? – Här är några bra tips på vad du bör tänka på gällande kost och hud.

Kost kan ge spår i huden – vad bör du tänka på?

Dåliga matintag gör vi ofta i smyg och tror att ingen ska se, men något man oftast glömmer bort är att detta visar stora spår i vår hud. För mycket socker och snabbmat får mängden kollagen i huden att minska och vi får på lång sikt rynkor och huden upplevs slappare. Gluten och mejeriprodukter brukar även de vara stora bovar tyvärr – det är ju så gott. Många som har acne eller får plötsliga hudutslag blir ofta bättre om de slutar konsumera just gluten och mejerier. Även en frisk hud brukar se både fräschare ut och få mer lyster av ett mindre intag av dessa.

Antioxidanter – bra för huden

De är även viktigt att tänka på att inte bara ska ta bort saker från kosten, utan att man även kan lägga till. Äter du tillräckligt med frukt och grönt? Kan jag addera en smarrig färgglad sallad till middagen ikväll kanske? Vi vill åt antioxidanterna – Jordgubbar, plommon, tomat och granatäpple är särskilt bra för huden. Även proteiner som sojabönor, kyckling, lax och linser hjälper till att reparera huden. Se till att stoppa i dig protein, gärna flera gånger per dag.

Hur påverkar alkoholen huden?

”Plopp” lördagsflaskan är uppkorkad – gott! Nu är det helg. Men även alkohol förstör vår skönhet, inte nog med att vi får rödaktig hud då blodkärl vidgas, vi kan även få påsar under ögonen och likt socker och snabbmat så bryter även alkohol ner kollagenet. Så se till att njuta av livets läckerheter – men kanske bara ibland!

Tips på bra saker att äta:
  • Broccoli och bra fetter som lax och makrill – de innehåller antioxidanter, vitaminer och fetter som får huden att stråla
  • Paprika
  • Morötter
  • Citrusfrukter
  • Bär
Och detta ska du hålla dig borta från:
  • Godis, snacks och alkohol – dessa komponenter bryter ner kollagenet och torkar ut huden
  • Pommes frites
  • Friterat
  • Mat med mycket salt

Om Victus

Victus Medical Group är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur, marknadsledande trådlyft och innovativ hudvård för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett och ett halvt decennium.

08-564 619 30