Vad är skillnaden på kemisk och mekanisk exfoliering?

peeling kemisk mekanisk peeling solution professionals

Peeling är gemensam nämnare för många när det kommer till hudvårdsrutiner. Vilken typ av peeling är bra för ansiktet, vad bör du undvika och vilka olika typer av peeling finns det? Hudterapeuten Susanne Theander reder ut skillnaden mellan kemisk och mekanisk peeling.

Under mina år som hudterapeut har jag ställt frågan hur ser dina hudvårdsrutiner ut, många gånger. Svaret varierar med hur och när de använder rengöring och om de använder mask. Den gemensamma nämnaren är att de allra flesta använder peeling. Jag har fått höra att de använder sin kroppsscrub i ansiktet eller ännu värre, lofavante. Som hudterapeut råder jag dig till att inte göra det. Det blir för skarpt för denna tunna hy vi har i ansiktet jämfört med resten av kroppen.  Anpassad ansiktspeeling alltid! Så vad finns det för olika peeling och vad är skillnaden?

Kemisk peeling – för en stimulerad cellförnyelse

När du gör en kemisk peeling ingår enzympeeling och våra AHA-syror. Det är vad ordet säger en kemisk reaktion på huden. Syran luckrar upp det översta lagret i epidermis, stratum corneum och när vi får bort det översta lagret med döda hudceller stimulerar vi cellförnyelsen, detta är en process som tar längre tid ju äldre vi blir.

En kemisk peeling penslas oftast på huden i ett tunt lager och är i de flesta fall en tunn vätska. Beroende på ph-värde samt molekylstorlek så penetrerar syran huden olika djupt och därmed på olika typer av problem som pigment, linjer, acne och så vidare. Den här typen av peeling görs oftast på salong, där en kurbehandling är att rekommendera.

Mekanisk peeling – jobbar ytligt på huden

En mekanisk peeling har en fastare konsistensen och någon form av korn i sig. Kornen kan komma från växtriket i form av kärnor eller dylikt men det kan också vara havssalt. Det viktiga med denna typen av peeling är att dessa är anpassade för vårt ansikte. Applicera en anpassad mängd av peeling och masserar med små cirkelrörelser. Jobba med peelingen i några minuter innan du sköljer av med vatten. Se till att alltid återfukta din hud ordentligt efter en exfoliering/peeling.

Vad är skillnaden på en kemisk och mekanisk peeling?

Den kemiska peelingen appliceras och ligger kvar i några minuter och verkar på huden. Denna peeling kan penetrera flera lager i huden medan den mekaniska peelingen jobbar mer ytligt.  Massagen i sig ökar dock din blodcirkulation och därmed stimulerar huden inifrån. Du bör endast använda din hemma peeling en gång i veckan, peelar du för ofta och för mycket kan du skada hudens egen skyddsbarriär.

Såhär förstärker du effekten av din peeling

Ett tips från mig som hudterapeut är att använda nattkrämen All U Need från Solutions By Victus. Nattkrämen innehåller A-vitamin och glykolsyra och kombinationen har en fantastisk effekt på linjer och fukt. Du kan med fördel göra en kurbehandling under två till tre månader. Och vad passar inte bättre än att börja med det redan idag? Nu när vi känner oss som mest glåmiga och grå. Så börja förbereda huden för ljusare tider nu! En kräm som innehåller A-vitamin ska inte utsättas för sol så var noga med att tvätta av ansiktet på morgonen och applicera en passande dagkräm.

Jag tänker börja med min kur idag, är du på?  Låt oss möta våren med en ny glow – och du glöm inte berätta hur det går!

Är det någon salong som är nyfiken på syrabehandlingarna? Hör av er så kommer vi ut och utbildar er i vår syraskola som är helt unik!

5 fakta om syror kemisk peeling

Läs mer om Solution by Victus Professional kemiska peeling här

Om Victus

Victus Medical Group är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur, marknadsledande trådlyft och innovativ hudvård för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett och ett halvt decennium.

08-564 619 30