Pigmenteringar

pigmenteringar

Pigmenteringar visas som bruna fläckar på huden. Huden består av flera olika lager, hudens översta lager heter epidermis och är i sin tur indelat i 5 olika lager. Nedersta lagret av epidermis heter stratum basale och där finns våra melanocyter som står för produktionen av melanin (vårt bruna pigment). Produktion av melanin sker naturligt och ger oss ett skydd mot skadliga UV-strålar. Detta är anledningen till att vi blir bruna på sommaren. Hur aktiv produktionen av melanin är beror på hudtyp, en mörkare hud har en högre melaninframställning än en ljusare hudtyp. Ibland sker en överproduktion av melanin lokalt i huden vilket resulterar i pigmentfläckar och detta kallas för hyperpigmentering. Motsatsen till detta är hypopigmentering vilket innebär minskad aktivitet av melanin och visas då som ljusa fläckar på huden.

Varför uppstår pigmenteringar?

Det finns olika anledningar till att pigmenteringar uppstår. En av de vanligaste orsakerna är att vi har exponerat oss för skadliga UV- strålar genom aktiv solning. Detta leder till en ökad produktion av melanin i huden då melanocyterna ”kickar igång” framställningen för att ge huden ett skydd. Pigmenteringar visar sig inte alltid i närtid. Vissa pigmenteringar uppkommer trots att man inte solat så aktivt senaste tiden. Med andra ord så kan man få sota för gammalt solande.

Olika typer av pigmenteringar:

  • Lentigo Solaris: Uppkommer efter solning och kallas även för åldersfläckar/solfläckar
  • Postinflammatorisk hyperpigmentering (PHI): Uppkommer ibland efter akne
  • Melasma: Beror på hormonella förändringar i huden tex i samband med graviditet, p-piller eller viss medicinering i kombination med sol. Detta uppkommer som större och bredare fläckar på huden och kan upplevas som kosmetisk störande.
  • Hypopigmentering: Beror på bristande produktion av melanin.
  • Depigmentering: Beror på melaninförlust i huden. Anledningar till detta kan vara en skada på huden, vitiligo eller medfödd albinism. Detta tillstånd kan vara både tillfälligt och permanent

Hur kan jag förebygga pigmenteringar?

Huden är vårt största organ och det gäller att ta hand om den på bästa möjliga sätt. Vill man förebygga pigmenteringar så ska man tänka på att skadliga UV-strålar finns oavsett årstid men självklart är det som intensivast på vår och sommarhalvåret. Var därför noga med att använda hög solskyddsfaktor SPF 30–50. Applicera flera gånger under dagen, det ger inte fullt skydd vid lunch om du smörjt in dig på morgonen. Använd gärna keps eller hatt om du vet att du ska vistas länge i solen. Visst är solen härlig på många sätt men en lunch i skuggan är inte helt fel. Är du gravid, äter p-piller eller intar viss medicin (läs bipackssedeln) så ska du vara extra försiktig under soliga dagar.

Kan jag reducera mina pigmenteringar?

Ja, idag finns flera olika behandlingssätt för att reducera pigmenteringar i huden. Det beror på hur ytliga/djupa pigmenteringarna är och varför dom har uppstått. Detta brukar utkristalliseras under en konsultation på en klinik tillsammans med en hudterapeut. Laser, IPL och kemiska peelingar är alla behandlingssätt om du önskar bli av med pigmenteringar. Under konsultationen kommer hudterapeuten att förklara olikheterna och även rekommendera vilken behandlingsmetod som passar dig bäst.

 

För konsumenter - hitta närmsta salong

kliniker

För salonger - system för pigmentreducering

pigmentfläckar och åldersfläckar

LÄS FLER BLOGGINLÄGG OM PIGMENTERINGAR

Om Victus

Victus Medical Group är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur, marknadsledande trådlyft och innovativ hudvård för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett och ett halvt decennium.

08-564 619 30