Q-switch – pigmentets värsta fiende

q-switch

Att reducera pigmentfläckar och tatueringar med laser är både mycket effektivt och väldigt populärt, nyligen publicerade vi en SIFO-undersökning som visar att nästan var femte som har en tatuering har funderat på att ta bort den. Laserenergi i en mycket kort puls förstör helt enkelt pigmentet som slås sönder och tas om hand av våra makrofager (benämns även som ätarceller) och transporteras ut via lymfsystemet. Det finns en del uttryck vid tatueringsreducering som är svåra att förstå, exempelvis Q-switch och pikosekundslaser som vi tänkte förklara lite närmare här.

Olika pulslängd

Tumregeln är att ju kortare laserpuls, desto bättre är den för att reducera pigment. Inom detta område är lasersystem med nanosekundpulser (en miljarddel av en sekund, även kallade Q-switchade lasrar) de allra vanligaste. Men nuförtiden finns det även system som använder pikosekundspulser (en biljondel av en sekund) för att få bästa resultat när olika pigment reduceras. Ju kortare pulsen är, desto högre energi kan levereras.

På grund av extremt små färgpigment kan svart färg ibland bli ”resistent” mot Q-switch-behandling, och varje behandling visar endast en liten förbättring. Men med pikosekundspuls blir även de minsta svarta färgpigmenten fragmenterade till ett tunt ”damm”.

Olika våglängder

Olika våglängder på laser kan ta bort olika färgpigment. Kontrollera alltid med din klinik vid konsultation att deras laser kan ta bort alla färger i din tatuering. De vanligaste våglängderna för tatueringsreducering är:

  • 532 nm – Nd:YAG: Behandlar rött, orange och violett pigment
  • 1064 nm – Nd:YAG: Behandlar svart och mörkblått pigment
  • 694 nm – Ruby: Behandlar grönt, himmelsblått och blått pigment

Hur många behandlingar behövs?

Det finns många viktiga faktorer när man reducerar pigment på huden oavsett om det är en pigmentfläck eller en tatuering. Hur många behandlingar en tatueringsreducering behöver beror t.ex. på faktorer som ålder, färg, storlek, position och djup på tatueringen. Men det beror även på den typ av laser och vilken våglängd som används vid reduceringen. Man bör dock förvänta sig minst 4 behandlingar med en intervall på cirka 2 månader för en tatueringsreducering med laser. När det kommer till pigmentfläckar varierar antal behandlingar beroende på vilken typ av fläck det är och processen är väldigt individuell.

Reduceras pigmentet helt?

Det är omöjligt att besvara denna fråga innan en behandling. Som nämnts tidigare beror effekten på reduceringen på många olika faktorer, men i många fall försvinner pigmentfläcken resp. tatueringen helt, men i vissa fall kommer en svag skugga att finnas kvar efter en kur.

För salonger - mer om tatueringsreducering

ta bort tatueringar

För konsumenter - hitta närmsta salong

kliniker

Om Victus

Victus Medical Group är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur, marknadsledande trådlyft och innovativ hudvård för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett och ett halvt decennium.

08-564 619 30