Varför ska du skydda dig mot solen?

Ultraviolett strålning face the sun soltips uvstrålning solution by victus

Många av oss vet redan att de är viktigt att skydda oss mot solen.  Men vad är det egentligen vi skyddar oss mot och hur kan solen orsaka problem i vår hud? Hudterapeuten berättar om de ultravioletta strålarna!

UV-strålning – skadligt för huden

Det skadliga i solljuset är de olika UV strålningarna. Det finns tre olika typer av ultraviolett strålning, nämligen A,B och C. UVC är vi inte så vana att höra om eftersom denna strålning inte läcker ut ifrån ozonskiktet, förutom på vissa få områden i världen. UVA och UVB är vi mer vana att höras talas om – båda är skadliga men på olika sett. UVA är det som gör att vår hud åldras, att vi får rynkor, tappar spänst i huden och förtjockar vårt hornlager i huden. Medan UVB är den strålningen som gör att vi bränner oss.

När solens strålar träffar vår hud så börjar våra melanocyter att skapa ännu mer pigment för att skydda huden, vi blir då bruna på kroppen, ibland röda då vår melaninproduktion inte hinner med i förhållande till strålningen på solen.

En brännskada kan leda till maligna hudbesvär

Inte nog med att vi kan bränna oss så kan vi även få fula bruna pigmentfläckar av att de blir en skada vid melaninproduktionen. Samt olika typer av malign hudcancer som kan sluta väldigt tråkigt för personen. En hud glömmer tyvärr aldrig en hudskada. Har du bränt dig ordentligt kan detta komma i form av hyperpigmenteringar eller i maligna hudbesvär, efter många år.

De är viktigt att vi är rädda om vår hud dagligen och skyddar oss mot solen, detta kan man göra med en solskyddsfaktor som finns i olika styrkor. Styrkan bestämmer egentligen hur länge du kan vara i solen innan du behöver smörja på ett nytt lager. Huden i ansiktet är känsligare och behöver oftast högre solskydd än övriga kroppen och ha som vana, att kläder är ett bra skydd, men är inte helt täckande, så vill du ha maximalt med skydd ska du även smörja hela kroppen även fast du bär kläder på dig.

Använd dig av Face the Sun SPF25  i sommar och var försiktig i solen medan du njuter!

Om Victus

Victus Medical Group är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur, marknadsledande trådlyft och innovativ hudvård för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett och ett halvt decennium.

08-564 619 30