Varför uppstår pigmentfläckar – fler orsaker än man tror

pigmenteringar IPL cellox 20 victus clinic

Nu när sommaren tyvärr börjar lida mot sitt slut och de kallare höstdagarna är på ingång är det dags att ta hand om sin sommarhud. Vi hoppas självklart att ni har skyddat huden ordentligt från solens starka strålar i sommar, solskydd är A och O! Tyvärr är det dock säkert många som fått en pigmentförändring i huden trots att man använt solskydd, det kan vara en gammal förändring som börjat visa sig igen eller så kan det vara helt ny pigmentering. Det finns två olika typer av pigmenteringar, där uppkomsten är det som skiljer sig åt. Vilken av dessa typer man har kan tyvärr vara svår att komma fram till.

Hyperpigmentering?

En hyperpigmentering (en ökad pigmentförändring) är lätt förklarat en överproduktion av vårt pigment melanin som vi har i huden. Melaninet ”klumpar” ihop sig och gör att man får en mörkare yta på ett eller flera områden i huden.

Passiv hyperpigmentering är den typ av pigmentering som uppkommer av hormonella förändringar eller medicinering i samband med UV-ljus. Vanligtvis är denna typ svårare att behandla och ofta kommer de tillbaka eller så kan det bli en rebound-effekt, det vill säga att pigmenteringarna istället blir mörkare.

Inflammatorisk hyperpigmentering är den andra typen som oftast uppkommer efter akne eller från skador i huden i samband med UV-ljus (vanliga solskador). Denna typ är oftast lättare att behandla/reducera.

Problemet med hyperpigmenteringar kan vara att man faktiskt inte riktigt vet när eller varför det uppkommit. Vissa kosmetiska produkter eller viss parfym i samband med solning kan ge bruna hudförändringar i ansiktet. Det har även visat sig att solning och hudkontakt med exempelvis citroner, persilja, ormbunke eller smörblomma kan ge upphov till mörkare fläckar. Dessa växter innehåller psoralämnen som kan aktiveras av solens strålning.

Kom ihåg att även solarium kan framkalla hyperpigmenteringar! Och glöm inte SOLSKYDD!

För salonger - pigmentreducering

pigmentfläckar och åldersfläckar

För konsumenter - hitta närmsta salong

kliniker

Om Victus

Victus Medical Group är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur, marknadsledande trådlyft och innovativ hudvård för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett och ett halvt decennium.

08-564 619 30