Hyaluronsyra – vad är det och hur används det?

hyaluronsyra skönhetsbehandling victus clinic

Hyaluronsyra är en väl omtalad ingrediens inom skönhetsbranschen. Vad är det och hur används syran? Victus Hudterapeut Susanne reder ut det här.

Vad är Hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne och är trots namnet en sockermolekyl. Dess uppgift är att binda fukt i huden men har även en stötdämpande funktion brosk, ledvätska, ögon och navelsträng. Man har innan framställt hyaluronsyra ifrån tuppkam men idag är det vanligaste framställningssättet genmodifierade bakterier som till exempel från stafylokocker. Det är kostsamt att framställa och därmed en dyr ingrediens.

Syran finns i hud och vävnad

Hyaluronsyra kan bära upp till tusen gånger sin egen vikt och när vi föds är mängden syra som störst. På grund av ålder och UV ljus avtar produktionen under åren. Du har cirka femton gram av denna sockermolekyl i kroppen där femtio procent av det finns i din hud och resten i lös vävnad – bland annat i ögats glaskropp. Det är väldigt känsligt och varje dag bryts flera gram ned i vår kropp. Det är en snabb process där det samtidigt bildas ny hyaluronsyra hela tiden. Men som sagt det är en process som med åldern avtar.

Inom skönhetsindustrin går åsikterna isär om dess förmåga. Injektionssidan anser att den inte har effekt på huden om den inte injiceras medan andra sidan anser att den ska fungera som en fuktbindare i hornlagret, för att på så vis ge en maximal återfuktning utifrån.

Hyaluronsyra – penetrerar långt ner i huden

Det pratas mycket av molekylär vikt, så kallad Dalton, när det gäller hyaluronsyra – den väger mellan 5000 – 8 000 000 Dalton, beroende på framställningssätt. Idag kan vi bryta ned den i så pass små molekylär som nanostorlek. Detta används till serum som tillsammans med en transportör kan slussas ner djupare i huden. Dess förmåga att binda fukt är kopplat till molekylär vikt –  ju mindre molekylär desto mindre effekt. En stor molekyl kan inte effektivt penetrera huden utan stannar istället kvar på ytan. Den har i det läget en annan uppgift och kan i vissa fall binda upp till tusen gånger sin vikt. Hyaluronsyran fungerar som vattenbindare, den behåller fukten och gör huden plumpad och återfuktad.

Sammanfattningsvis kan du säga att hyaluronsyra är en molekyl som är väldigt viktig för dig, både i leder, ögon och i huden. Vad gäller krämer så har den en fantastisk effekt att vid yttre påverkan behålla fukten och skydda mot uttorkning.

Med Synergis handtag Deep Inject Technology  slussas hyaluronsyra ner i huden – läs mer om behandlingsmetoden här

synergi

Läs även

Detta bör du tänka på innan och efter en ansikstbehandling

Så påverkar socker din hud

Om Victus

Victus Medical Group är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur, marknadsledande trådlyft och innovativ hudvård för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett och ett halvt decennium.

08-564 619 30