Hur påverkas du av sol, ljus och vår?

vår, ljus kroppen victus clinic

Vintern har oss just nu i sitt järngrepp och många av oss längtar mer och mer efter ljus, värme, sneakers och sopade gator. Men vad händer egentligen i kroppen när vi går från mörka vinterdagar till ljusa morgnar och eftermiddagar? Victus hudterapeut Rebecka Wåglund reder ut det här.

Vad händer i kroppen när våren och ljuset kommer tillbaka efter månader av mörker?

Solen är som ett stort lyckopiller. De positiva effekterna av solljus är större än de negativa, iform av hudcancer. Det viktiga med att vistas i solen är att inte bränna sig. När solen når ögat får hjärnan en signal att stänga av sömnhormonet melatonin, samtidigt som produktionen av stresshormonet kortisol ökar, och därmed kickar igång kroppen. Förändring av melatonin och kortisol börjar redan i februari, när dagarna blir ljusare. Men det är först ett par månader senare som vi märker av skillnaden.

Ja, ljuset påverkar en hel rad av signalsubstanser i kroppen. Du har bland annat serotonin som ger en positiv stress i kroppen, sammanfattningsvis kan du enkelt förklara det med att människan blir gladare – att du får vårkänslor. Denna underbara känsla!

Våren bjuder in till mer kärlek

Det kan faktiskt vara så. När vi får byta ut våra tunga vinterjackor mot tunnare kläder, får dofter som feromoner sväva mer fritt. Dofter är något som har en stor betydelse när du väljer partner. Det märker du inte minst bland djuren. Mannes testosteronhalt ökar under den ljusa årstiden och det föds flest barn i april, alltså nio månader efter midsommar.

Så gå ut och möt våren, ljuset och kärleken!

Skydda dig rätt i solen med dagkrämen Face the Sun

Om Victus

Victus Medical Group är en av landets främsta leverantörer av högteknologisk estetisk apparatur, marknadsledande trådlyft och innovativ hudvård för kliniker och salonger. Vi har arbetat med hälsa, friskvård, välmående och skönhet i över ett och ett halvt decennium.

08-564 619 30